Αρχική       Ιστορία του Aikido       Παιδικό Aikido       Ορολογία       Πρόγραμμα      Επικοινωνία       Νέα

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ AIKIDO

Το AIKIDO ιδρύθηκε από τον Morihei Ueshiba (1883 – 1969). Η οικογένεια του Ueshiba ήταν εύπορη και προερχόταν από το Tanabe. Αυτό του έδωσε την δυνατότητα από πολύ νέος να ασχοληθεί με διάφορες πολεμικές τέχνες και γυρίζοντας από τον Ρώσο-Ιαπωνικό πόλεμο να έρθει σε επαφή με τον Sokaku Takeda ιδρυτή του Daitō-ryū aiki-jūjutsu. Ο Ueshiba αναζητώντας όχι μόνο την σωματική αλλά και την πνευματική δύναμη γνωρίζεται με τον Onisaburo Deguchi, πνευματικό ηγέτη της Ōmoto-kyō . Μετά το ταξίδι μαζί του στην Μογγολία βιώνει μεγάλη πνευματική εμπειρία και το 1926 ανοίγει στο Τόκυο το πρώτο dojo με την επονομασία Aikikai Hombu Dojo. Στις αρχές του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου μετακομίζει στην Iwama όπου συνεχίζει να διδάσκει. Το 1969 πεθαίνει και του απονέμεται ο τίτλος O’Sensei που σημαίνει μεγάλος δάσκαλος.

Ο Kisshomaru Ueshiba (1921 – 1999) 2nd Doshu είναι ο τρίτος γιός από τα τέσσερα παιδιά που είχε ο Morihei Ueshiba. Ξεκίνησε την εκπαίδευση του το 1937 υπό τις οδηγίες του πατέρα του και το 1942 αναλαμβάνει στο Τόκυο το Kobukan dojo. Μετά το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου οι πολεμικές τέχνες ήταν απαγορευμένες και ο Kisshomaru άνοιξε της πόρτες του dojo για 100 περίπου οικογένειες που είχαν χάσει τα σπίτια τους. Χτίζοντας πάνω στις στάχτες δημιουργεί ξανά το Aikikai Hombu Dojo. Περνώντας ο καιρός και κάνοντας μια επίδειξη το 1956 στο Takashimaya Department Store το αϊκιντο έγινε γνωστό και άρχισαν να ανοίγουν dojo σε όλη την Ιαπωνία. Στα μέσα του 1960 το αϊκιντο αρχίζει να γίνεται γνωστό και έκτος Ιαπωνίας και εισρέουν Δυτικοί να μάθουν την νέα αυτή τέχνη. Το αϊκιντο εδραιώνεται διεθνώς και το 1999 πεθαίνει και αναλαμβάνει ο γιός του Moriteru Ueshiba.

Moriteru Ueshiba 1951-... . Είναι ο 3rd Doshu και ξεκίνησε αικιντο από πολύ μικρή ηλικία. Είναι ο αρχηγός του Aiki kai Hombou dojo.

links

hellenicaikidopartnership

Iyasaka Aikidoklubb

Aikido Kobayashi dojo

Aikido Igarashi dojo

Hombu dojo


Name:

e-mail:

Newsletter
Copyright 2015 aikidokids. All rights reserved.